info@carnivalnews.net

Volvo C40 Recharge -mallin muotoilu on yhdistelmä Skandinavian luonnonrauhaa ja sähköistä tulevaisuutta

Volvo C40 Recharge edustaa monella tapaa Volvon tulevaisuutta. Se on ensimmäinen Volvo -malli, joka on suunniteltu pelkäksi täyssähköautoksi, ja sen voi ostaa verkosta käytännöllisen huolenpitopaketin kera. SUV-autoista tutut elementit ja edut yhdessä matalamman profiilin kanssa vievät Volvon uudelle segmentille. C40 sisältää edistyksellisen muotoilun lisäksi monia Volvoissa ennennäkemättömiä ominaisuuksia.

“C40 on symboli sähköistämiselle ja lunastaa siihen kohdistuvat odotukset. Sillä on monia miellyttävän XC40-mallin persoonallisuus, mutta se on astetta dynaamisempi ja sen profiili on erittäin sulava. C40 on houkutteleva auto ihmisille, jotka etsivät SUV-mallin monipuolisuutta astetta modernimmalla viimeistelyllä”, sanoo Volvon muotoilujohtaja Robin Page.

XC40:n perustalle rakennettu C40 tarjoaa samaa voimantunnetta ja luonnetta, mutta tuo kokonaisuuteen lisää urheilullisuutta ja keveyttä. Uuden luominen tuttuja elementtejä hyödyntämällä näkyy monissa yksityiskohdissa. Thorin vasara -ajovaloissa on käytetty uusia LED-pikselivaloja, jotka säätyvät automaattisesti ympäristön valotason mukaan ja optimoivat valokuvion syttymällä ja sammumalla yksitellen. Lohkotut pystysuuntaiset takavalot ovat loistava esimerkki muotokielestä, jossa valo etenee kattolinjaa pitkin antaen modernin säväyksen klassiselle muotoilulle.

Volvon DNA:n kehitys
C40 sai XC40:n tapaan alkunsa spontaanista luonnoksesta, jonka laati yksi tiimin suunnittelijoista. Yury Zamkavenkan visio lähti ulkomuotoilujohtaja T. Jon Mayerin mukaan ”välittömästi lentoon”.

“Niin ei tapahdu kovin usein. Mutta kun luonnoksessa on jotain erityistä, ideat puhkeavat kukkaan”, T. Jon toteaa ja lisää, että C40:n yksilöllisyys – korkea ajoasento yhdistettynä virtaviivaiseen muotoon – tulee erittäin hyvin ilmi, kun auto on maantiellä muiden ajoneuvojen rinnalla.

“Yksi suosikkikohdistani autossa on takakulma, joka avaa näkymän sivulle ja coupémaiseen profiiliin. SUV-elementit erottuvat hyvin, kun auto seisoo suurilla pyörillä. Voimakas luonne yhdistyy erityisellä tavalla sulavaan kattolinjaan. Auto on rakennettu XC40:n vankalle perustalle, mutta tuo siihen lisää dynaamisuutta. C40:n yleisilme on erilainen, mutta Volvon DNA on silti vahvasti läsnä”, T. Jon kertoo.

Tämän DNA:n erottaa skandinaavisesta lähestymistavasta muotokieleen. Osiot on veistetty kiinteästä muodosta, mikä luo puhtaan ja hienostuneen vaikutelman vaatimattomasta itsevarmuudesta.

“Auto viestii eheydestä, jonka voi yhdistää myös turvallisuudentunteeseen. C40 on voimakas ja turvallinen malli, mutta olemme muotoilleet sen myös mahdollisemman kevyeksi ja taloudelliseksi”, T. Jon toteaa.

Luontoa ja valoa
Näiden muotoiluperiaatteiden lisäksi autossa on haettu inspiraatiota Skandinavian maisemista, hiljaisuudesta, valosta ja tilan tunteesta. Itsevarma ulkomuotoilu yhdistyy sisustukseen, jolle on ominaista luonnon rauhoittava vaikutus. Suuri panoraamalasikatto korostaa matkustamon ilmavuutta ja tuo sisätiloihin lisää valoa lyhyinä talvipäivinä ja sulauttaa ulkomaailman ja sisätilat toisiinsa kirkkaina kesäöinä.

“Ruotsissa on pimeää ja harmaata suurimman osan vuodesta, mutta kun aurinko paistaa, värit heräävät ainutlaatuisella tavalla eloon. Ruoho näyttää vihreämmältä ja meri sinisemmältä. Tämä näkyy ruotsalaisessa arkkitehtuurissa. Taloissa on käytetty paljon lasia, joka päästää valon sisään, ja avarat huoneratkaisut levittävät valon ympäri taloa. Valo ja luonto ovat tärkeä osa ruotsalaista kulttuuria ja keskeisiä teemoja C40:n sisustuksessa”, kertoo sisustusjohtaja Lisa Reeves.

Fjord Blue -sävy on saanut innoituksensa Skandinavian länsirannikolta. Se virtaa auton ulkopuolelta sisätiloihin ja lattiaverhoiluun ja sitten lattiasta tunnelikonsolin sivuille ja etuoviin. Tämä luo perustan taustavalaistulle kojelaudan grafiikalle ja etuovipaneeleille, jotka ovat viittaus dramaattisiin mutta levollisiin vuoristomaisemiin Abiskon kansallispuistossa Ruotsissa.

“Tutkimme puiston maaston muotoja ja hyödynsimme korkeuskäyriä luodessamme abstraktin digitaalisen muotoilun kerrostetuilla kuvioilla. Kun LED-lamppujen valo kulkee pinnoilla, se luo tunnelmallisen kolmiulotteisen vaikutelman”, kertoo värien ja materiaalien muotoilujohtaja Rekha Meena.

Käsi kädessä luonnon kanssa inspiraation lähteenä ovat kulkeneet sisustuksessa käytetyt kestävän kehityksen mukaiset materiaalit. Verhoilupaneeleissa on käytetty kierrätettyä muovia, ja lattiaverhoilu on valmistettu sataprosenttisesti kierrätetyistä PET-muovipulloista. C40:n sisustuksessa ei ole käytetty lainkaan nahkaa. Yksi verhoiluvaihtoehto sisältää luonnollisesti uusiutuvia villakuituja ja toinen käyttää mokkatekstiilin (valmistettu kierrätetystä muovista) ja micro-tech-materiaalin yhdistelmää.

“Väri- ja materiaalitiimi on käyttänyt fiksuja, innovatiivisia ja kevyitä materiaaleja, jotka ovat kestävän kehityksen mukaisia C40:n muotoilun ja voimansiirron hengessä. Kaikki uudet kehittyneet teknologiat antavat väri- ja materiaalisuunnittelijoille enemmän vapauksia. Biopohjaiset materiaalit ovat puoleensavetävämpiä ja innovatiivisempia kuin nahka, ja ne tekevät autosta ympäristöystävällisemmän”, Rekha sanoo.

Sisustuksen asettelu luo vaikutelman järjestelmällisyydestä ja toimivuudesta. C40 jäljittelee XC40:n rikkeetöntä viimeistelyä ja tarjoaa käytännöllisiä tapoja säilyttää tärkeitä tavaroita käden ulottuvilla. Vallitseva teema on minimalismi, mikä käy entistä paremmin ilmi kojelautaa tarkasteltaessa.

Uuden sukupolven symboli
Uusiutuvien ja kierrätettyjen materiaalien käyttö ja täyssähköautojen valmistus ovat osa kestävää kehitystä. Mutta jotta sähköistämisen sanoma leviäisi laajalle, C40:n täytyy erottua joukosta. Auton ominaisuudet tuovat symboliikan ja toimivuuden yhteen.

Uusi vannemuotoilu on saanut vaikutteita Volvo 360c -konseptiautosta vuodelta 2018. Se auttaa aerodynamiikassa ja antaa autolle dynaamisen ilmeen, joka istuu hyvin yhteen voimansiirron kanssa. Takaspoileri lisää autoa maahan painavaa voimaa, ja kattolinja tehostaa aerodynaamista suorituskykyä, joka vaikuttaa toimintamatkaan. Joissakin elementeissä Volvon välittämä sanoma korostuu vieläkin vahvemmin, kuten suljetussa etusäleikössä ja kontrastisävyisessä katossa.

Sähköauton symboliikan kannalta keula on erittäin tärkeä komponentti. Rehellisyys on muotokielessä olennaista, ja tosiasia on, että emme tarvitse suurta ilmanottoaukkoa sähköautossa. Tämä auto on johdettu XC40-mallista, jossa oli säleikkö, joten emme voineet vain ohittaa sitä ja luoda erittäin matalaa muokattua keulaa. Emmekä olisi halunnetkaan toimia niin, koska C40:llä on oma luonnollinen ilmeensä. Päädyimme hyvään ratkaisuun vahvoilla ja puhtailla linjoilla. Kontrastisävyinen katto on erottava tekijä 40-sarjan sähköautoissa, ja se viestii keulailmeen kanssa matkastamme kohti täyttä sähköistymistä”, Robin Page toteaa.
 

Lähde: News Cision

Vastaa