info@carnivalnews.net

Liikenneympyrä haastaa kuskit edelleen

Liikenneturvan kysely kertoo, että erityisesti liikenneympyrästä poistuvan velvollisuus väistää tietä ylittäviä pyöräilijöitä on osalle epäselvä. Kuvitus: Jussi Kaakinen / Liikenneturva

Liikenneympyrään saapuvan ja sieltä poistuvan autoilijan on väistettävä tietä ylittäviä kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Liikenneturvan kysely kertoo, että erityisesti liikenneympyrästä poistuvan väistämisvelvollisuus on osalle epäselvä. Väistämissäännöt ovat tapetilla Kuopiossa tulevana lauantaina järjestettävässä Savon suurin koeajo -tapahtumassa sekä tänään klo 17 starttaavassa etätapahtumassa.

Liikenneturvan kyselyssä* vastaajille näytettiin kuvaa liikenneympyrästä, ja kysyttiin väittämien kautta tietämystä väistämissäännöistä. Vastaajista 91 prosenttia tiesi, että ympyrään ajavan tulee väistää kaikkea muuta liikennettä ajaessaan liikenneympyrään.

”Liikenneympyrään tullaan väistämistä velvoittavan liikennemerkin suunnasta. Useimmiten kyseessä on tuttuakin tutumpi kärkikolmio. Se tarkoittaa, että liikenneympyrässä jo olevien lisäksi väistetään tietä ylittäviä jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja mopoilijoita”, summaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Tilanne, jossa autolla poistutaan liikenneympyrästä, näyttää olevan epäselvempi. Vain 77 prosenttia tiesi, että liikenneympyrästä poistuvan tulee väistää tietä ylittävää pyöräilijää. Vastanneista 13 prosenttia uskoi virheellisesti, että pyöräilijän pitäisi tilanteessa väistää. Autoilevat tiesivät molemmat ympyrää koskevat säännöt hieman paremmin kuin ei-autoilevat vastaajat.

”Liikenneympyrästä poistuvan väistämisvelvollisuus on varsin selkeä. Kun ympyrästä ollaan poistumassa, laitetaan vilkku päälle oikealle ja katsotaan kunnolla, tuleeko jalankulkijoita, pyöräilijöitä tai mopoilijoita”, Taskinen muistuttaa.

Yli yhdeksän kymmenestä tiesi liikenneympyrään ajavan velvoitteen väistää muista liikkujia.
Liikenneympyrästä poistuvan väistämisvelvollisuus oli epäselvä viidesosalle.

Väistämissäännöt jutun juurena Kuopion Matkuksessa la 14.5. ja etätapahtumassa ti 10.5.

Lauantaina 14.5. Kuopion Matkuksessa järjestetään Savon suurin koeajo -tapahtuma. Liikenneturvan pisteelle on helppo tulla kertaamaan omaa liikennesääntöosaamistaan.

”Koeajotapahtumaan odotetaan paljon autoilevia kävijöitä, joten meillä on hyvä tilaisuus jututtaa ihmisiä myös väistämissääntöjen tiimoilta. Ja jos askel ei osu viikonloppuna Matkukseen, voi tieliikennelaista tai muusta mieltä askarruttavasta liikenneasiasta tulla kysymään tänään klo 17 alkavaan etätapahtumaan. Väistämissääntöjen lisäksi aiheena ovat myös sähköpotkulautailua koskettavat säännöt. Linjat aukeavat klo 17 osoitteessa: www.liikenneturva.fi/kuopio. Ihan vain kännykälläkin voi tulla kuulolle”, Taskinen kannustaa. 

Vastaa