info@carnivalnews.net

Dacia Jogger on virkistävä näkemys 7-paikkaisesta perheautosta

Paljon helposti muunneltavaa tilaa kohtuuhintaan. Siinä on kiteytettynä uuden Dacia Joggerin ajatus. Dacia liittää uutuudessaan mainiolla tavalla farmariauton, katumaasturin ja tila-auton parhaita ominaisuuksia yhteen pakettiin. Suomeen Dacian uutuus saadaan keväällä 2022.

Dacia on luonut lyhyessä ajassa täysin uuden malliston, jonka neljänneksi jäseneksi Jogger saapuu. Uusi 5- tai 7-paikkaisena myytävä Jogger on kokonaan uusi malli, joka tulee Logan MCV:n tilalle ja samalla se korvaa myös tila-auto Lodgyn.

Dacia-malliston muut kolme tukipilaria ovat pieni taajama-ajoon tarkoitettu sähköauto Spring, kompakti Sandero-perhe sekä Duster-katumaasturi. Nyt esiteltävä Jogger päättää malliston kokonaisuudistuksen. Lisäksi Dacia-perhe kasvaa kahdella uudella mallilla, jotka esitellään vuoteen 2025 mennessä.

Jogger muuttuu moneksi

Uusi Dacia Jogger on jotain ennennäkemätöntä nimeään myöten. Nimi, jonka voisi kääntää suomeksi lenkkeilijäksi, viittaa ulkoiluun ja positiiviseen energiaan. Dacia haluaa viestittää Joggerin olevan oiva auto kaikille, joilla on harrastuksia ja mahtavien tilojensa ansiosta se sopii suurellekin perheelle.

”Dacia luo uudelleen 7-paikkaisen perheauton uuden Joggerin myötä. Uusin monikäyttöinen lisä mallistoon kuvastaa Dacian perheen yhdessäoloon ja harrastamiseen liittyvää henkeä. Jogger on auto, joka on aina valmis seikkailuun. Uutuus havainnollistaa Dacian sitoutumisen tehdä sujuva liikkuminen mahdolliseksi kaikille suuria perheitä myöten. Dacia Jogger tulee myös aikanaan olemaan merkin ensimmäinen hybridi.”

Denis Le Vot, Dacian pääjohtaja

Muotoilultaan Jogger noudattaa Dacian tyyliä, joka on yhtä aikaa tarkoituksenmukainen ja muodikas. Korin yksityiskohdilla on esteettisten arvojen lisäksi myös aina käytännönläheinen merkitys. Esimerkiksi perän pystyt valot auttoivat tekemään takaluukusta erittäin leveän. Muotoilussa on katumaasturimaisia piirteitä, joille löytyy myös katetta, sillä Joggerin maavara on peräti 200 mm.

Edessä ja takana on ledivalot, joissa on Dacian tunnusmerkki, Y-kuvio. Ledeillä säästetään energiaa, minkä lisäksi ne antavat enemmän valoa ja lisäävät siten turvallisuutta. Ovien kahvat sulautuvat hyvin koriin pienentäen ilmanvastusta, ollen tietysti samalla helppokäyttöiset. Paremmissa varustetasoissa on Sandero Stepwayn tapaan älykkäät kattokaiteet, jotka saa ilman erillisiä työkaluja käännettyä tukevaksi kattotelineeksi.

Pitkä akseliväli varmistaa runsaat sisätilat

Joggerissa käytetään nykyisen Sanderon tapaan uuden aikakauden Dacia-malleihin tarkoitettua CMF-B -perusrakennetta. Moderni rakenne on erittäin jäykkä, mikä yhdessä tukevan korin kanssa lisää turvallisuutta ja parantaa mukavuutta. Joggerin turvallisuus on korkealla tasolla myös monien passiivista ja aktiivista turvallisuutta lisäävien varusteiden ansiosta.

Akseliväli on peräti 2,9 metriä, mikä on mainio lähtökohta runsaille tiloille 4,55 metrin pituisessa korissa. Dacia Jogger on luokkansa tilavin markkinoilla oleva auto. Niin etuistuimet kuin toisen rivin penkki on muotoiltu mukaviksi ja matkustajille on runsaasti jalka- sekä pääntilaa. Kätevän istuimen taittomekanismin ansiosta kolmannen rivin yksittäisistuimille pääsee helposti. Niillä tilat riittävät aikuisillekin, mikä ei ole tyypillistä tämän kokoisille 7-paikkaisille autoille. Joggerin tavaratila on todella kookas, sillä 5-paikkaisessa versiossa se on peräti 708 litran kokoinen. Kun 7-paikkaisessa versiossa on kaikki istuimet käytössä, tavaratila on 160 litran kokoinen. Viiden matkustajan kanssa tavaratilaa on 565 litraa. Tärkeää on myös tavaratilan pituus, joka on peräti 1,15 metriä kahden istuinrivin ollessa käytössä. Kun vain edessä on matkustajia, tila kasvaa yli 1,8 kuutiometrin suuruiseksi. Käytännöllisyyttä lisäävät tavaroiden kiinnityskoukut, kassikoukut ja 12 voltin virtapistoke.

Miellyttävä matkustamo

Mahtavat tilat tuovat omalta osaltaan Joggeriin mukavuutta, minkä lisäksi muotoilijat ovat luoneet viihtyisän sisustuksen materiaaleilla ja varusteilla. Perusmallia lukuun ottamatta kojelaudassa on kangasta, joka jakaa sen kahteen osaan ja samaa kangasta on myös oviverhoiluissa.

Parhaiten varustelluissa Joggereissa on toisella rivillä matkustaville omat pöydät, joissa on vielä säätömahdollisuus. Kolmannen rivin matkustajillakin on kyynärnojat ja heillä on hyvä näkyvyys suurista ikkunoista. Matkustamon valaistuksessa löytyy oma valo kaikille kolmelle istuinriville.

Tieto-viihdejärjestelmissä on valinnan varaa. Perustaso on Media Control, jossa älypuhelin yhdistetään osaksi auton järjestelmää. Puhelin on telineessään helposti käden ulottuvilla ja niin musiikki kuin viestit, puhelut ja navigointi saadaan toimimaan auton järjestelmän avulla.

Media Displayssa on korkealle keskelle kojelautaa sijoitettu helppolukuinen, 8-tuumainen kosketusnäyttö, joka on käännetty vähän kuljettajaa kohti. Käyttäjäläheiseen järjestelmään voi yhdistää myös oman älypuhelimen. Media Nav lisää kokonaisuuteen vielä navigoinnin ja sen reitittimen ansiosta järjestelmään voi liittyä langattomasti Apple CarPlayn tai Android Auton avulla. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös kuusi kaiutinta ja kaksi USB-porttia.

Kaikki Joggerit ovat hyvin varusteltuja, sillä jo perustasossa on vakiona muun muassa ohjauspyörän katkaisimista toimivat vakionopeudensäädin ja nopeudenrajoitin. Myös älypuhelimen teline ja ajotietokoneen 3,5-tuumainen ruutu löytyvät kaikista Joggereista. Varustetason mukaan joko vakiona tai lisävarusteena ovat mm. automaatti-ilmastointi, digitaalimittaristo, älyavain, peruutuskamera ja sähköinen käsijarru.

Pian myös hybridinä

Dacia Jogger tulee myyntiin täysin uudella TCe 110 -moottorilla varustettuna. Kolmesylinterinen 1,0-litrainen suorasuihkutusmoottori kehittää 81 kW (110 hv) ja 200 Nm vääntömomentin. Sen parina on kuusivaihteinen käsivalintainen vaihteisto.

Uudessa TCe 110 -moottorissa on paljon teknisiä ratkaisuja, joilla lisätään tehoa, pienennetään polttoaineen kulutusta ja vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Ensinnäkin moottorissa on kevytmetallinen sylinterilohko, joka tekee siitä kevyen. Venttiilien ajoitus on muuttuva, minkä lisäksi myös öljypumpun tilavuus vaihtelee tarpeen mukaan. Moottori on suunniteltu antamaan hyvä ajotuntuma ja käyttämään jokainen polttoainepisara mahdollisimman tarkkaan.

Vuoden 2023 aikana bensiinimoottorin rinnalle tulee hybridi, joka on Dacian ensimmäinen. Samalla Joggerista tulee markkinoiden halvin 7-paikkainen hybridi. Tulevassa hybridissä on sama E TECH-järjestelmä kuin Renault Cliossa eli voimalinjassa on 1,6-litrainen bensiinimoottori ja kaksi sähkömoottoria. Tekniikka suo mahdollisuuden ajaa kaupungissa jopa 80 prosenttia ajasta sähköllä. Liikkeelle lähdetään aina sähköllä ja säästöä bensiinimoottoriseen verrattuna tulee enimmillään 40 prosenttia.

Vastaa