info@carnivalnews.net

Turvallinen koulumatka syntyy harjoittelemalla

Koulun alku on pian ovella, vaikka lomakausi onkin vielä täydessä vauhdissa. Koululaisen liikennetiedot ja -taidot karttuvat vähitellen kokemuksen myötä seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse. Liikenneturva kannustaa uusien ekaluokkalaisten vanhempia harjoittelemaan koulumatkaa yhdessä lapsen kanssa hyvissä ajoin. 

Turvallinen koulumatka on vanhemman vastuulla

Turvallisen reitin suunnittelu kodin ja koulun välille on vanhemman vastuulla. Lyhin mahdollinen reitti ei aina ole se turvallisin. Usein kannattaa suosia esimerkiksi alikulkuja tienylitysten sijaan, vaikka matkasta tulisikin hieman pidempi.

”Vanhemman kannattaa asettua lapsen asemaan ja lapsen tasolle. Maailma näyttää siitä näkökulmasta aivan erilaiselta. Vastuu liikenteessä on aina aikuisella, mutta lapselle on hyvä kertoa, että esimerkiksi suojatielle astuvaa lasta ei välttämättä näy pysäköidyn auton takaa”, painottaa Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski.  

Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa antaa lapsen toimia itsenäisesti ja seurata vierestä. Lapselle jää reitin lisäksi mieleen turvalliset toimintatavat, kun aikuisen antamat ohjeet yhdistyvät paikkoihin. Yksinkertaiset neuvot toimivat ja jäävät mieleen parhaiten: ”Pysähdy aina ennen tien ylitystä ja tarkista rauhassa onko autoja tulossa.”

Puhelin reppuun ja matkaan

Kavereilla on suuri vaikutus lapsen liikennekäyttäytymiseen. Turvallisesta kulkemisesta ja yhteisistä pelisäännöistä kannattaa keskustella myös lapsen kavereiden vanhempien kanssa. Yhdessä voidaan vaikkapa sopia, että puhelin pysyy repussa koulumatkan ajan. Hyvä vaihtoehto koulutien aloitukseen on myös kävelevä koulubussi, jossa pieni ryhmä naapuruston lapsia kulkee yhdessä kouluun aikuisen kanssa.   

”Vaikka osa koulumatkasta taittuisikin autokyydillä, voi lapsen jättää kyydistä turvallisessa paikassa muutamaa korttelia ennen koulua. Näin lapsi saa hiukan liikuntaa ennen koulua ja koulun lähiympäristö ei ruuhkaudu autoista, jolloin kaikilla kouluun kävelevillä ja pyöräilevillä on turvallisempaa”, Satu Tuomikoski kuvailee.

Turvallisen koulumatkan eväät:

  • Suunnittele sopivin reitti kouluun – turvallisin reitti ei välttämättä aina ole se lyhin.
  • Harjoittele koulureitti yhdessä lapsesi kanssa. Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa antaa lapsen toimia itsenäisesti ja seurata vierestä.
  • Sopikaa, että puhelin pysyy repussa koulumatkan ajan. Jos on soitettava tai vastattava, pitää pysähtyä turvalliseen kohtaan. 
  • Lapselle on hyväksi liikkua edes osa koulumatkasta omin voimin. Se kartuttaa liikennetaitoja ja valmistaa virkeään koulupäivään.
  • Harkitse alueen muiden vanhempien kanssa kävelevää koulubussia. Lapset kävelevät kouluun yhden tai useamman aikuisen kanssa etukäteen sovituin reitein, aikatauluin ja pysäkein.
  • Kysele koulumatkan sujumisesta lapselta pitkin vuotta – se on tärkeä välittämisen merkki.

Vastaa