Lähes kolmannes henkilöautoista hylätään määräaikaiskatsastuksessa – Miksi vanhat autot ja sähköautot pärjäävät huonommin?
Suomessa tehtiin vuonna 2024 yli 2,16 miljoonaa henkilöauton määräaikaiskatsastusta, ja niistä hälyttävän suuri osa, 29 prosenttia, johti hylkäykseen. Tämä on prosentin nousu edellisvuodesta, jolloin hylkäysosuus oli 28 prosenttia. Tilastot osoittavat selvästi, että auton ikä on merkittävä tekijä katsastuksen läpäisyssä: vanhemmat autot hylätään huomattavasti useammin. Esimerkiksi nelivuotiaista autoista hylättiin vain seitsemän prosenttia, kun taas 20-vuotiaista autoista jo 43 prosenttia sai hylkäyksen. Yli 25-vuotiaiden autojen kohdalla hylkäysprosentti oli 38.
Nämä luvut korostavat ajoneuvon säännöllisen kunnossapidon ja huollon tärkeyttä, sillä ajoneuvon kunto vaikuttaa suoraan liikenneturvallisuuteen. Vaikka katsastuksen tavoitteena on varmistaa teillä liikkuvien ajoneuvojen turvallisuus ja tekninen kunnossaolo, korkea hylkäysprosentti voi myös herättää kysymyksiä katsastusstandardien tiukkuudesta tai autoilijoiden tietoisuudesta autonsa kunnosta. Traficomin mukaan katsastuksissa havaitut viat liittyvät edelleen useimmiten etuakselistoon, ja valojen sekä näkyvyyden puutteet johtavat edelleen moniin korjauskehotuksiin.
Sähköautojen yllättävä hylkäysprosentti ja yleisimmät vikakohteet
Sähköautojen määräaikaiskatsastusten määrä lähes kaksinkertaistui vuonna 2024, mutta samalla niiden hylkäysosuus nousi 18 prosentista 20 prosenttiin. Erityisen huolestuttavaa on, että neljä vuotta vanhoista sähköautoista peräti 16 prosenttia hylättiin katsastuksessa, mikä on huomattavasti enemmän kuin vastaavan ikäisillä bensiini- (5,1 %) tai dieselautoilla (11,1 %). Traficomin johtavan asiantuntijan Timo Ojalan mukaan sähköautojen yleisimmät hylkäyssyyt liittyvät usein alustarakenteiden välyksiin. Tämä voi viitata siihen, että sähköautojen raskaampi paino rasittaa alustarakenteita enemmän tai niiden huolto-ohjelmat eivät vielä täysin vastaa todellista kulutusta.
Vaikka sähköautojen hylkäysprosentti on korkeampi, positiivista kehitystä on nähtävissä tietyissä vikakohteissa. Esimerkiksi etuvalojen ja lähivalojen korjauskehotukset ovat vähentyneet merkittävästi, samoin kuin seisontajarrun dynamometritestin johtamat hylkäykset. Tämä osoittaa, että pienilläkin valmistautumistoimilla ennen katsastusta, kuten valojen tarkistamisella, voi olla suuri vaikutus lopputulokseen. Yleisimpiä hylkäykseen tai korjauskehotukseen johtaneita vikoja olivat etuakseliston viat, joita havaittiin yli kymmenessä katsastuksessa sataa henkilöauton katsastustapahtumaa kohden. Myös rekisterikilven valon ja lähivalojen viat olivat edelleen yleisiä korjauskehotuksiin johtaneita havaintoja.
Tarkempaa tietoa mallisarjakohtaisista vioista
Traficom on laajentanut henkilöautojen mallisarjakohtaista katsastustilastointiaan kattamaan nykyisin 4–20 vuoden ikäiset henkilöautot. Tämä laajempi tarkasteluväli antaa paremman ja kattavamman kuvan määräaikaiskatsastettavien henkilöautojen vikojen luonteesta suhteessa liikenteessä oleviin ajoneuvoihin. Mallisarjakohtaiset vikatiedot ovat saatavilla Traficomin tilastotietokannasta, mikäli kyseisen mallisarjan osalta on kertynyt vähintään 100 katsastustapahtumaa tilastovuoden aikana. Nämä tiedot mahdollistavat tarkemman analyysin eri automallien tyyppivioista ja auttavat kuluttajia tekemään parempia päätöksiä auton hankinnassa ja ylläpidossa.