info@carnivalnews.net

Audi e-tron GT:n sarjatuotanto on alkanut hiilineutraalissa Böllinger Höfen tehtaassa

  • Ensimmäiset Saksassa valmistetut täyssähköiset Audit valmistettiin Böllinger Höfessä Neckarsulmissa lähellä Stuttgartia
  • Audi e-tron GT:n maailmanensi-iltaa vietetään tiistaina 9.2.2021
  • ”Nettohiilineutraali tuotanto Böllinger Höfessä on jälleen yksi uusi askel kohti kestävän kehityksen tavoitettamme”, kertoo Audin tuotannosta vastaava johtaja Peter Kössler

Saksan Neckarsulmissa, Böllinger Höfen tehtaalla kohtaavat intohimo, tarkkuus ja kestävä kehitys: täyssähköisen Audi e-tron GT:n sarjatuotanto on alkanut. Huippusuorituskyky ja ympäristötietoisuus kulkevat käsi kädessä. Tuotannossa käytetään vain uusiutuvista energialähteistä saatavaa ekosähköä ja -lämpöä, joten tuotanto on nettohiilineutraalia. Resursseja säästävässä tuotantoprosessissa vältetään myös paperin ja pakkausten käyttöä ja alumiini ja polymeerit kierrätetään suljetussa järjestelmässä. Resursseja säästettiin myös suunnittelemalla uusi Audi-malli ensimmäistä kertaa ilman fyysisiä prototyyppejä. 

Audin tehokkaimman sähköauton, Audi e-tron GT:n sarjatuotanto käynnistettiin Böllinger Höfen tehtaalla, Neckarsulmissa. Audin Böllinger Höfen tehtaan tuotantoprosessi on yhtä ainutlaatuinen kuin auto itse, joka oli valmis sarjatuotantoon nopeammin kuin mikään Audi sitä ennen. Se, että sarjatuotanto päästiin aloittamaan ajoissa koronapandemiasta huolimatta, on osoitus osaamisen yhdistämisestä ja erinomaisesta tiimityöstä. ”Audin sähköisenä ja urheilullisena keihäänkärkenä Audi e-tron GT sopii täydellisesti Neckarsulmin autotehtaalle ja erityisesti Böllinger Höfen urheiluautotehtaalle”, sanoo tehtaanjohtaja Helmut Stettner.

Neckarsulmin tehtaassa on jo ennestään keskitytty ladattavien hybridien valmistukseen. Audi A6-, A7- ja A8-mallien ladattavia hybridejä ja kevythybridejä valmistava tehdas voi ylpeillä suurimmalla sähköautojen osuudella kaikista Audia valmistavista tehtaista. ”Audi e-tron GT:n myötä valmistamme brändin ensimmäisen täyssähköauton Saksassa ja otamme näin uuden harppauksen kohti tulevaisuutta”, Stettner lisää.  

Audi e-tron GT:n nettohiilineutraali tuotanto

Gran Turismon voimalinjan lisäksi kestävää kehitystä edustaa Böllinger Höfenin tehtaan tuotantoprosessi, joka on kokonaisuudessaan nettohiilineutraali. Neckarsulmin tuotantolaitos alkoi vuoden 2020 alussa käyttää yksinomaan ekosähköä. Biokaasulla toimiva sähkö- ja lämpövoimala tuottaa Böllinger Höfen tuotannon tarvitseman lämmön. Ne päästöt, joita ei voida välttää uusiutuvia energianlähteitä käyttämällä, kompensoidaan ostamalla sertifioitujen, hiilipäästöjä vähentävien ympäristöprojektien päästöyksiköitä (carbon credits).

”Böllinger Höfe on Saksan ensimmäinen hiilineutraali Audi-tehdas Brysselin ja Unkarin Györin tehtaiden jälkeen. Tämä on tärkeä virstanpylväs Neckarsulmin tehtaalle ja jälleen uusi askel kohti maailmanlaajuisesti hiilineutraaleja tuotantolaitoksia vuoteen 2025 mennessä”, kertoo Audin tuotannosta ja logistiikasta vastaava johtaja Peter Kössler.

Audin Mission: Zero -ympäristöohjelman keskeiset tavoitteet sisältävät monia tuotannon ja logistiikan toimenpiteitä, joilla pienennetään ekologista jalanjälkeä tehokkaasti ja kestävästi. Keskeisiä kohtia ovat hiilineutraalius, resurssitehokkuus, biodiversiteetti sekä veden käyttöön liittyvät innovatiiviset ratkaisut. 

Vihreä logistiikka: ilmastoneutraalisti tehtaalle

Matkalla kohti hiilineutraalia tuotantoa Audi huomioi johdonmukaisesti koko arvoketjun, jossa logistiikka on yhtä tärkeää kuin itse auton valmistus. Raideliikenne Neckarsulmin tuotantolaitoksella on ilmastoneutraalia. Liikenne ratapihan ja tehdasalueen välillä hoidetaan sähkö- ja maakaasuvetureilla. Audin asiantuntijoiden aloitteesta pääliikennöitsijä käyttää biokaasurekkoja maantiekuljetuksiin. Lisäksi käytössä on kaksi LNG-kuorma-autoa (nesteytetty maakaasu) pidempien matkojen työmaakuljetuksiin, ja kolmas tuli käyttöön vuoden 2020 lopulla. Kukin näistä vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 20 prosenttia ja typenoksidipäästöjä noin 85 prosenttia verrattuna perinteisiin dieselillä toimiviin kuorma-autoihin. 

Suljetun kierron järjestelmillä suojellaan ympäristöä

Tuotannossa säästetään tärkeitä resursseja ja kierrätetään raaka-aineet. Paras esimerkki tästä on Neckarsulmin tehtaan puristamon suljettu kierrätysjärjestelmä, jossa kierrätetään esimerkiksi Audi e-tron kylkilevyjen valmistuksessa syntyvät alumiinin ylijäämäpalat. Audi on käyttänyt quattron muotoja korostavan voimakkaan olkalinjan muotoilussa kaiken mahdollisen alumiinin käsittelyosaamisensa. Pyöränkaarien yläpuolella sijaitseva kappale on pakotettu peräti 35 cm kaarelle. Suljetun alumiinin kierrätysjärjestelmän ansiosta tuotantolaitoksessa säästetään tonneittain hiilidioksidipäästöjä, kun alumiinin ylijäämälevyt palautetaan tavarantoimittajalle kierrätettäväksi ja Audi käyttää ne lopulta uudestaan. 

Ekologinen ajattelutapa ei koske pelkästään alumiinia, vaan myös polymeerien käsittelyssä motto on ”vanhasta uutta”. Käynnissä olevassa pilottihankkeessa A6- ja A7-kokoonpanon polymeerijätteet lajitellaan, pilkotaan ja prosessoidaan kuiduiksi. Näitä kuituja käytetään tuotantoprosessin 3D-tulostuksessa. Böllinger Höfen 3D-tulostustiimi on erikoistunut erilaisiin työntekijöiden tarpeisiin räätälöityihin kokoonpanon apuvälineisiin, joista yli sataa käytetään Audi e-tron GT:n tuotannossa. Kierrätysprojektin tavoitteena on luoda täysin suljettu polymeerien kierrätysjärjestelmä. 

Järjestelmällinen resurssien säästö

Suljetut kierrätysjärjestelmät eivät ole ainoa tapa säästää raaka-aineita. Audi e-tron GT on ensimmäinen Audi, jonka tuotanto suunniteltiin ilman fyysisten prototyyppien käyttöä. Kaikki kokoonpanon vaiheet testattiin käytännössä virtuaalisesti hyödyntäen sekä sisäisesti kehitettyjä ohjelmistoja että virtuaalitodellisuuden sovelluksia, ja niitä hyödynnetään nyt menestyksekkäästi sarjatuotannossa. Ilman prototyyppejä ja uutta virtuaalimenetelmää hyödyntäen suunniteltiin myös joitain hankalampien osien kuljetukseen tarkoitettuja erikoiskontteja. Tämän ansiosta säästetään sekä metallia että osia suojaavia pakkausmateriaaleja. 

Jätteiden ja paperin vähentäminen

Korikorjaamo ja kokoonpanoyksikkö ovat jo lähes täysin paperittomia. Paperia säästävät myös uudet projektit, kuten ylläpitosovellus, joka poistaa perinteisten paperidokumenttien tarpeen. Logistiikassa testataan parhaillaan digitaalisia hyllynreunaetikettejä, jotka tulevat korvaamaan paperiset tarraetiketit. Tämä ei ainoastaan paranna energiatehokkuutta, vaan etikettejä voidaan myös muuttaa helposti, mikä on keskeinen etu tavanomaisiin kertakäyttöisiin tarroihin verrattuna. Audin projektiryhmä etsii myös tavarantoimittajien kanssa uusia ratkaisuja pakkausten ja siten jätteiden järjestelmälliseen vähentämiseen.  

Täydellinen yhdistelmä älytehdasta ja tarkkaa ammattitaitoa

Huippulaatu, huippusuorituskyky ja intohimo yksityiskohtiin ovat aina olleet ominaisia Audi R8 -mallia vuodesta 2014 lähtien valmistaneelle Böllinger Höfen tehtaalle. Neckarsulmin tehdasalueella sijaitseva urheiluautotehdas laajennettiin, päivitettiin ja mukautettiin vuonna 2019 soveltumaan Audi e-tron GT:n tuotantoon ja Audin kaksi tehokkainta ja nopeinta sarjatuotantomallia valmistetaan nyt täällä. 

”Kahden teknisesti täysin erilaisen auton valmistus samalla tuotantolinjalla on koko konsernissa ainutlaatuista. Täyssähköisen, neliovisen coupén integrointi tuotantoon muunsi pienten sarjojen tuotantolaitoksemme erittäin joustavaksi huipputeknologiseksi tehtaaksi, jossa on kuitenkin säilytetty urheiluautopajan käsityöläisluonne”, kertoo tuotantopäällikkö Wolfgagn Schanz

Audin täyssähköinen Grand Turismo saa maailmanensi-iltansa tiistaina 9.2.2021.  

Lähde: News Cision

Vastaa