info@carnivalnews.net

Tutkimus: tällaisia ovat nyt kolmekymppisten suomalaisten autohaaveet – oman menopelin hankinnassa ei pidetä kiirettä

Nuorin autoileva sukupolvi, eli 18–34-vuotiaat, on kaikista ikäryhmistä halukkain hankkimaan auton seuraavan kahden vuoden aikana. Akuutti kiire seuraavaan autohankintaan on kuitenkin vähentynyt 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä, kertoo Kamuxin teettämä Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus.

Kolmenkymmenen ikävuoden tienoilla olevista vastaajista vain 3 prosenttia suunnittelee tekevänsä seuraavan autohankinnan puolen vuoden aikana. Kolme vuotta sitten, kun vastaava tutkimuskysymys esitettiin, lukema samalla ikäryhmällä oli 14 prosenttia ja vuosi sitten 7 prosenttia.

”Tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia kolmekymppisistä vastaajista suunnittelee tekevänsä seuraavan autohankinnan kahden vuoden sisällä, mikä on korkein lukema kaikista ikäryhmistä. Harvempi heistä kuitenkaan meinaa hieroa kaupat ihan lähikuukausina. Auton hankkimisen aikajänne siis on vain siirtynyt eteenpäin, mutta autohaaveet elävät yhä vahvana. Nuorikin sukupolvi on äärettömän kiinnostunut auton omistamisesta. Tästä kertoo alle kolmekymppistenkin vahva halukkuus auton ostoon seuraavan kahden vuoden aikana”, sanoo Kamuxin aluepäällikkö Kari Pietarila.

”Syy auton hankkimisen siirtämiselle voi liittyä pandemian aikaansaamaan taloudelliseen epävarmuuteen tai sitten nuorissa elävään uskoon teknologisesta kehityksestä. Uudempia malleja uusine innovaatioineen saatetaan pitää odottamisen arvoisena siinä määrin, että hankintaa suostutaan lykkäämään”, Pietarila jatkaa.

Yli viidesosa omistanut nykyautonsa vähintään 6 vuotta

Kaikista vastaajista 22 prosenttia on omistanut nykyisen autonsa 6 vuotta tai pidempään. Osuus on jälleen suurin nykyauton omistuksen kestoa kartoittavista vastausvaihtoehdoista. Mitä iäkkäämpi vastaaja, sen pidempään hän on omistanut nykyautonsa.

”Suomen autokanta tiedetään vanhaksi ja iso syy on siinä, että suomalaiset vaihtavat autoa verrattain harvakseltaan. Tässä olisi päivittämisen paikka ihan maanlaajuisesti: uudemmat autot ovat edeltäjiään vähäpäästöisempiä ja niissä on kehittyneempiä ajoturvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia”, Pietarila toteaa.

Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–3.2.2021. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1005 vastaajaa, ja painotettuna se on valtakunnallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Vastaa