info@carnivalnews.net

TOP 10 asiat, jotka pitää muistaa autoillessa Euroopassa

Ajokortti ja henkilöllisyystodistus

Muista aina pitää ajokortti ja henkilöllisyystodistus mukanasi. Euroopassa ajokortti on paitsi ajolupa, myös virallinen henkilöllisyystodistus. Jotkut maat vaativat kansainvälisen ajokortin, joten tarkista vaatimukset ennen matkaa.

Auton asiakirjat

Auton rekisteriote ja vakuutustodistus on pidettävä mukana. Joissakin maissa on myös pakollista pitää mukana todistusta katsastuksen läpäisystä. Tarkista kohdemaan vaatimukset ennen matkaa.

Liikennesäännöt

Liikennesäännöt vaihtelevat maittain. Esimerkiksi nopeusrajoitukset, pysäköintisäännöt ja ajokaistojen käyttö voivat olla erilaisia kuin kotimaassa. Tutustu kohdemaan liikennesääntöihin ennen matkaa.

Autovakuutus

Autovakuutus on pakollinen kaikissa Euroopan maissa. Vakuutuksen tulee kattaa vähintään vastapuolen aiheuttamat vahingot. Joissakin maissa on myös pakollista pitää mukana vihreä kortti, joka on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Vuonna 2020 moottoriajoneuvojen vakuutusmaksut muodostivat 36% kaikista omaisuus- ja vahinkovakuutuksista Euroopassa, yhteensä 149 miljardia euroa.

Jos rekisteröit auton EU-maassa, sille on otettava liikennevakuutus. Tämä pakollinen vakuutus on voimassa kaikissa EU-maissa. Se kattaa korvausvastuusi onnettomuudessa, josta koituu henkilö- tai omaisuusvahinkoja muille. Se ei kata muita kustannuksia (esim. oman ajoneuvosi vauriot).

Voit ottaa myös vapaaehtoisen kaskovakuutuksen muiden vahinkojen varalta (ajoneuvosi vauriot, ajoneuvosi tai sen sisältämien tavaroiden varastaminen, ilkivalta ja oikeusapu).

Lisä- tai kaskovakuutuksesta ei ole EU:n laajuisia sääntöjä. Tarkista ehdot vakuutusyhtiöstäsi ennen kuin matkustat ulkomaille. Vakuutusyhtiöt voivat soveltaa eri maissa eri sääntöjä. Vakuutuksesi voi olla rajoitettu ajallisesti (esim. kuukausi ulkomailla) tai alueellisesti (esim. 150 km säteellä kotimaasi rajasta) tai maa- ja riskikohtaisesti (esim. varkaudet tietyissä maissa).

Alkoholi ja ajaminen

Alkoholin ja ajamisen yhdistäminen on laitonta kaikissa Euroopan maissa. Promillerajat vaihtelevat maittain, mutta turvallisin vaihtoehto on olla ajamatta lainkaan alkoholia nautittuaan.

Turvavarusteet

Joissakin Euroopan maissa on pakollista pitää autossa mukana tietyt turvavarusteet, kuten heijastinliivi, varoituskolmio, ensiapulaukku ja palosammutin. Tarkista kohdemaan vaatimukset ennen matkaa.

Maksulliset tiet

Monissa Euroopan maissa moottoriteillä on tietullit. Jotkut maat vaativat myös erillisen vignetin, joka oikeuttaa ajamaan moottoriteillä.

Pysäköinti

Pysäköintisäännöt ja -maksut vaihtelevat suuresti eri maissa ja kaupungeissa. Tutustu pysäköintisääntöihin ja -maksuihin etukäteen.

Nopeusrajoitukset ja sakot

Nopeusrajoitukset vaihtelevat Euroopan maissa, ja niitä on noudatettava tarkasti. Monissa maissa liikennettä valvotaan automaattisilla kameroilla, jotka tarkistavat auton nopeuden, ottavat valokuvia ja lähettävät ylinopeudesta sakot postitse. Muista, että nopeusrajoitukset ovat olemassa turvallisuuden vuoksi, ja niitä rikkomalla voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Turvallisuusmääräykset

Lähes kaikki maat kieltävät käyttämästä käsikäyttöistä matkapuhelinta ajon aikana. Monissa Euroopan maissa sinun on pidettävä ajovalot päällä milloin tahansa, kun auto on käynnissä, jopa kirkkaassa päivänvalossa. Ja monissa maissa jokaisen auton on kuljetettava heijastavaa turvaliiviä tai sarjaa, jossa on heijastava kolmio (yleensä vuokrausyrityksen toimittama).

Yhteenveto

Autoilu Euroopassa voi olla jännittävä ja palkitseva kokemus, mutta se vaatii myös huolellista suunnittelua ja valmistautumista. On tärkeää tuntea ja noudattaa kunkin maan liikennesääntöjä ja -määräyksiä, pitää mukana tarvittavat asiakirjat ja varusteet, ja olla tietoinen erilaisista autoilukulttuureista. Muista, että turvallisuus on aina etusijalla, joten aja aina huolellisesti ja vastuullisesti.

Lisätietolinkit

  1. Driving Tips and Road Rules for Europe by Rick Steves
  2. Tips for driving in Europe | AA
  3. Driving Tips for Europe: Written and Unwritten Rules of the Road

Vastaa