Ratsaa renkaasi tänäkin syksynä ajoissa!
Perinteikäs turvallisuuskampanja Rengasratsia tuo jälleen viikolla 37 rengaskuntoa tutkivat mittauspisteet teiden päälle.
Huonot uutiset ensin. Suomen teillä ajaa yli 350 000 autoa, joiden renkaat eivät täytä turvasuosituksia.
”Suomalaiskuljettajat ajavat jatkuvasti yhä paremmilla renkailla, mutta huonokuntoisten renkaiden määrä on edelleen aivan liian suuri”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora tiivistää.
Sitten hyvät uutiset. Totuttuun tapaan Autonrengasliitto järjestää yhdessä Poliisin ja Liikenneturvan kanssa viikolla 37 Rengasratsia tiedotuskampanjan viidellä eri paikkakunnalla. Tien päällä tehtävissä mittauksissa tutkitaan renkaiden urasyvyydet, ilmanpaineet ja oikean vuodenajan mukainen rengastus. Samalla jaetaan tietoa renkaiden vaikutuksesta ajoturvallisuuteen.
”Renkaiden huono kunto kulkee usein käsi kädessä ajoneuvon ja muiden puutteiden kanssa. Turvallisuustyön näkökulmasta olisikin tärkeää tavoittaa tämä ryhmä entistä paremmin.”
Riskiryhmä ei tunne renkaitaan
Rengasratsia on järjestetty syyskuun alussa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vuodesta 1997 lähtien. Osana vuosista on tehty mittausten ohessa myös laajempaa tutkimusta kuljettajien lyhyiden haastatteluiden muodossa.
”Vuonna 2020 tapahtuma korvattiin koronan vuoksi tiedotuskampanjalla. Olemme todella iloisia siitä, että pääsemme jo toisena vuonna peräkkäin taas tien päälle tapaamaan ihmisiä”, Nuora sanoo.
Viimeisin laajempi tutkimus tehtiin viime syksynä. Sen tuloksista on tiivistetty Kesärengastutkimus 2021, joka täydentää julkaisusarjan viimeisintä, vuonna 2018 valmistunutta raporttia. Esiin nousee esimerkiksi se, että mitä paremmassa kunnossa renkaat ovat, sitä paremmin kuljettajat myös tietävät renkaidensa kunnon.
”Huonoilla renkailla ajavista vain 38,8 % osaa arvioida renkaidensa kunnon oikein. Jos renkaiden puutteita ei tiedä, niitä ei myöskään voi kompensoida rauhallisemmalla ajotavalla.”
Kahvia vai teetä?
Kumpaa sinä juot – kahvia vai teetä? Vai puuttuuko sinulta molemmat arjestasi? Ja vielä, jos olet kahvinjuoja, niin teetkö itse kahvin alusta loppuun pidemmän kaavan kautta, vai käytätkö suomalaisille tutuinta kahvinvalmistustapaa eli suodatinkahvia, vai oletko peräti pikakahvin ystävä? Pikakahvi on kahvi, joka on ollut markkinoilla muutaman vuosikymmenen, ja nykyiset kahvikapselit ovat yksi sen ilmentymä. Kapselikahvit ovat myös markkinoille tullessaan tuoneet tarjolle entistä enemmän kahvilaatuja, ja samalla kahvimakuja yhdistelemällä kahviin mm. suklaata ja erilaisia aromeja.
Sijoittaminen säästämisen keinona
Sijoittaminen voi tuottaa huomattavasti paremman tuoton kuin perinteinen säästäminen. Tämä pätee varsinkin nykyaikana pankkien suljettua peruskäyttötilien korot – nykyään ei siis pankit enää maksa pankkitilillä makaaville rahoille korkoa, mikä tarkoittaa, että mikäli sinulla makaa rahaa pankkitililläsi, ei se ole millään tavalla inflaatiosuojattua. Sen sijaan, jos sijoittaisit varasi aktiivisesti, vaikka osakkeisiin, asuntoihin taikka rahastoihin, olisi niillä suuremmat mahdollisuudet suojata varallisuutesi kasvu myös tulevaisuudessa – luonnollisestikin sijoittamisessa on myös se toinen puoli, eli riskisijoittamisessa voi käydy, kuten monilla kävi kevään ja kesän 2022 aikana Bitcoin romahduksessa – jos ostit 50k hintaan, todennäköisesti jouduit myymään reilulla 20k hinnalla…. Osakesijoitus sen sijaan tuottaa hyvällä valinnalla sekä vuosittaisen arvonnousun, että mahdolliset yrityksen tulokseen liittyvät osingot – eli, miten sinä olet asennoitunut omaan tulevaisuuden säästämiseesi, tai sijoittamiseesi.
[…] Renkaiden kunto pitää tarkastaa säännöllisesti ja sen tekee Liikenneturvan kyselyn* perusteella lähes 70 % suomalaisista. […]