info@carnivalnews.net

Liikenne, ajaminen ja jaksaminen

Kuinka monta kertaa olet ajanut liikenteessä väsyneenä? Oletko huomannut, että omat reaktiosi eivät välttämättä ole parhaassa terässä eikä se huomiokykykään ole aivan kaikkea huomannut liikenteessä – jalankulkija yllätti ja se toinen auto olikin yllättävän lähellä – kuinka monta kertaa autosi automaattijärjestelmät ovat pelastaneet sinut onnettomuudelta?

Me lähdemme yllättävänkin usein väsyneinä ajamaan, vaikka meillä olisi muitakin vaihtoehtoja. Vaihtoehtoina on useasti myös hetken lepääminen tai matkan siirtäminen, mutta kuitenkin päätämme lähteä. Väsyminen saattaa johtua monesta syystä ja siitä taasen voi tulla ahdistuneisuutta ja stressiä – joten mikä avuksi? Olisiko yksi vastaus luontaistuotteissa, jos omaa käyttäytymismallia ei osaa, tai halua muuttaa? Esimerkiksi CBD-öljyllä kerrotaan olevan ominaisuuksia, jotka auttavat niin nukahtamiseen kuin myös ahdistukseen, joten olisiko siitä ja sen käyttämisestä apua oman kehon ja mielen hallintaan vähän kuin huomaamatta? Lue lisää täältä, mistä CBD-öljyissä oikeasti on kyse.

Vältä väsyneenä ajamista

Me kaikki tiedämme, että väsyneenä ei pitäisi mennä rattiin – miksi sitten teemme niin? Luotammeko kuitenkin itseemme hieman jopa liikaa, vai emmekö arvosta omaa henkeämme niin paljon, että ottaisimme sen tarpeellisen lepohetken?

Nuku edellisenä yönä vähintään 6 tuntia tai enemmän. Nuku tarvittaessa päiväunet ennen matkaa. Mieti etukäteen taukopaikat ja tauota ajo. Vältä ajamista sairaana ja huonokuntoisena. Väsymys vaanii kuljettajia etenkin kesällä, jolloin valvotaan ja liikutaan paljon ja Euroopassa jopa 30% kuskeista sanoo ajaneensa lähes nukkumiskunnossa.

Näin vältät väsymyksen:

 • Nuku edellisenä yönä vähintään 6 tuntia tai enemmän.
 • Nuku tarvittaessa päiväunet ennen matkaa.
 • Mieti etukäteen taukopaikat ja tauota ajo.
 • Vältä ajamista sairaana ja huonokuntoisena.
 • Älä syö tukevaa ateriaa tai juo alkoholia ennen ajoon lähtöä.
 • Vältä ajamista aamuyön tunteina klo 01–06, kun riski rattiin nukahtamisesta on suurimmillaan.
 • Hyvä ja pirteä matkaseura auttaa pysymään vireänä.

Jos ajat yksin

Yksin ajaminen tylsistyttää ja aiheuttaa vireystilan laskua. Virikkeettömässä ympäristössä ajatukset lähtevät helposti vaeltamaan. Maantiehypnoosia ajatusten vaeltaminen on silloin, kun kuljettaja ei jälkikäteen juurikaan pysty palauttamaan mieleen, mitä ajaessa tapahtui. On normaalia, että ajatukset vaeltavat, jopa 35 prosenttia ajoajasta. Yhdistettynä vireystilan laskuun keskittymisen herpaantuminen voi kuitenkin aiheuttaa sen, että turvallisuuden kannalta tärkeitä asioita jää huomaamatta.

Jos ajat yksin väsyneenä, on tärkeätä että pidemmällä matkalla pidät taukoa ja pysäytät autosi hetkeksi – käyt kävelyllä ja vaikka ota pienet torkut. Jo vartin torkut yhdistettynä kahvikupposeen antaa lisäenergiaa ja jaksamista taas hetkeksi. Yritä myös valita sellainen ajoreitti, joka ei olisi niin yksitoikkoinen.

Yleinen jaksaminen

Yleensäkin jaksamiseen liittyy muutama asia, jotka on hyvä asettaa etusijalle omassa elämässä. Ne nimittäin vaikuttavat aivan kaikkiin elämäsi osa-alueisiin:

 • nuku tarpeeksi – sillä jos nukut liian vähän, et jaksa paljon, olet ärtynyt etkä pysty keskittymään
 • juo tarpeeksi – oikeasti, me tarvitsemme nesteytystä joka päivä sen pari litraa – älä väheksy vettä, se toimii
 • syö säännöllisesti – säännölliset ruoka-ajat ja hyvä, monipuolinen ruoka luo pohjan jaksamiselle ja tekemiselle
 • yhdistä elämääsi työtä/opiskelua, kivaa tekemistä, sosiaalista kanssakäymistä ja lepoa
 • pidä huolta itsestäsi ja ystävyyssuhteista – tarvitset aina välillä ihmisiä, joiden kanssa keskustella elämästä

Liikenne ja sinä

Picture showing muscular car service worker repairing vehicle.

Sitten kun olet hoitanut itsesi ja pidät itsestäsi huolta, muista pitää huolta myös ajokistasi. Auto pitää huoltaa tasaisin väliajoin ja se kannattaa myös pestä, ja huolehti sisätilojenkin siisteydestä – varsinkin jos aiot myydä ja vaihtaa sen joku päivä uudempaan autoon. Toimiva auto on liikenteessä turvallisuustekijä – jos olet joskus ajanut sateella sileillä kesärenkailla, tiedät mitä tarkoitan – tai olet yrittänyt jarruttaa lähestyvässä onnettomuustilanteessa huonoilla jarruilla – tai olet ajanut kovassa sateessa autolla, jonka pyyhkijät olisi pitäneet vaihtaa jo aikoja sitten.

Jokaisella meillä on vähältä piti tilanteita liikenteessä. Osa niistä on omia mokiamme, osa toisten aiheuttamia – siksi pitää aina ymmärtää, että et ole koskaan yksin liikenteessä ja se vaara saattaa tulla aivan odottamattomasta paikasta, ei se hirvi tai kaurin osaa oikein noita liikennesääntöjä, ja se nuori ala-asteen koululainen ei välttämättä muista katsoa ympärilleen pyöräillessään kotiin tai kouluun.

Stay safe – eli pidä huoli itsestäsi ja liiku turvallisesti liikenteessä.

Vastaa