info@carnivalnews.net

Käytätkö ajovaloja oikein?

Syksyn edetessä lisääntyvä pimeys vaatii kunnolliset ajovalot. Jos näkyvyys on huonontunut esimerkiksi sumun tai vesisateen takia, on ajo- ja takavaloja käytettävä myös päivällä. Liikenneturva muistuttaa, että on kuljettajan vastuulla varmistaa auton valojen kunto ja oikea käyttö.

Varmista, että myös takavalot palavat

Ilta- ja aamuhämärässä liikenteessä näkee autoja, joissa ei pala valot ollenkaan tai vain etuvalot ovat päällä. Autojen päiväajovalotoiminto voi olla yksi syy takavalojen palamattomuuteen. Joissakin automalleissa takavalot eivät pala automaattisesti, jos päiväajovalotoiminto on käytössä. Näkyvyys voi olla heikko myös päivisin usvan tai tihkusateen takia, eivätkä päiväajovalot ole silloin riittävät.

”Autoilijan on tunnettava oman kulkupelinsä toiminta. Ohjekirjan lukemisen lisäksi kannattaa kokeilla ja katsoa ennen liikkeellelähtöä, miten valokatkaisijan eri valinnat vaikuttavat valojen toimintaan”, Marko Nieminen kehottaa.

Pimeän aikaan kaukovalot päälle ja nopeutta alemmas

Hämärässä havaintojen teko on hankalampaa kuin valoisalla. Kaukovaloja on hyvä käyttää aina, kun se muita häikäisemättä on mahdollista ja tieosuus ei ole valaistu. Pimeys on syytä huomioida myös ajonopeudessa. Tarvittaessa ajonopeutta tulee alentaa, jotta kuljettajalle jää aikaa havainnoida ja toimia.  

Vinkit valojen käyttöön

  • Lue ohjekirjasta, kokeile ja katso, miten autosi valot toimivat.
  • Varmista, onko autossasi päiväajovalot. Muista kytkeä ajovalot päälle myös valoisaan aikaan erityisesti sumussa, lumi- ja vesisateessa.
  • Tarkista ajovalojen kunto ja toiminta aika ajoin. Vaihda tai vaihdata palaneet polttimot.
  • Puhdista auton ajovalot edessä ja takana päivittäin ennen ajoon lähtöä, etenkin pakkasaamuina. Nykyvalot eivät sula itsekseen auki matalan toimintalämpötilansa vuoksi.
  • Muista, että näkyvyys toimii molempiin suuntiin: ei riitä, että sinä näet, vaan sinun täytyy myös tehdä itsesi nähdyksi.

Vastaa