info@carnivalnews.net

Huolehdi lasten ja nuorten näkyvyydestä joululomallakin

Tiistaina 21.12. on vuoden lyhin päivä. Valon määrän ollessa minimissään on erityisen tärkeää huolehtia näkyvyydestä liikenteessä. Liikenneturva muistuttaa, että vanhempien – ja kaikkien aikuisten – on huolehdittava lasten turvallisuudesta sekä joululoman pihaleikeissä että tulevan vuoden koulumatkoilla.

Koulujen joululomat alkavat tällä viikolla, ja samanaikaisesti elämme vuoden pimeimpiä hetkiä. Helsingissä auringonnoususta auringonlaskuun on talvipäivänseisauksena 21.12. alle kuusi tuntia, Lapin kaamoksesta puhumattakaan.

Lasten joululomaan kuuluu usein pihaleikkejä, ja on vanhempien vastuulla huolehtia jälkikasvunsa näkyvyydestä eli heijastimien käytöstä. Moni suosii lasten ulkovaatteita ostaessaan esimerkiksi haalareita, joissa on heijastavia yksityiskohtia. Nämä ovat hyvä lisä näkyvyyteen, mutta eivät korvaa oikeaa heijastinta tai heijastinliiviä.

”Mitä enemmän on heijastimia ja heijastavia tuotteita käytössä, sen parempi. Tärkeää on myös muistaa esimerkin valtava voima, sillä lapsi matkii aikuista liikennekäyttäytymisessäkin. Kun käyttää heijastimia itse, on helppoa perustella niiden tarpeellisuus perheen pienimmille tai teini-ikäisillekin”, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi.

Leikkipaikalla on väliä

Lasten kanssa on tärkeää sopia turvalliset leikkipaikat. Talvella on hyvä huomioida, että lumikinokset voivat aiheuttaa näkemäesteitä. Korkeampi lumikasa voi myös houkutella mäenlaskuun paikoissa, joissa se ei ole turvallista.

”Lapsille on hyvä kertoa, mistä he löytävät turvalliset leikkipaikat ja missä leikkiminen ei ole suotavaa. Kannattaa pohtia yhdessä esimerkiksi sitä, miksi lumikinosten läheisyys voi vaikeuttaa muiden tienkäyttäjien mahdollisuuksia havaita lapset”, opastaa Liikenneturvan suunnittelija Hanna Rutila.

Kaikilla tielläliikkujilla vastuu lasten turvallisuudesta

Lasten liikenneturvallisuus on lopulta meidän kaikkien aikuisten vastuulla. On hyvä pitää mielessä, että lapset voivat käyttäytyä ennakoimattomasti liikenteessä. Jokainen tienkäyttäjä voi tehdä osansa lasten turvallisen liikkumisen edistämisessä.

”Vaikka joulu aiheuttaa monille kiireen tuntua, on ajonopeudet pidettävä riittävän alhaisina. Lasten turvallinen liikkuminen on taattava vuoden jokaisena päivänä, oli sitten joulu- tai kouluaika eikä vain silloin, kun se erikseen nostetaan esille”, Rutila korostaa.

Suora lähetys Helsingin keskustasta Liikenneturvan Instagram-kanavalla ma 20.12. klo 16.00 alkaen. Seuraamme heijastinten käyttöastetta ja puhumme pimeällä liikkumisesta sekä näkymisen tärkeydestä. Tervetuloa seuraamaan lähetystä ja kysymään asiantuntijoiltamme!

Tietokonepelaaminen ja nuoret

Liikenne on asia erikseen, mutta entä sitten nuoret ja pelaaminen, minne se on menossa. Jos asia kiinnostaa oikeasti, käy tutustumassa suomiesports.fi sivuston uutisiin, mitä kaikkea tapahtuukaan pelaamisen maailmassa siellä ammattilaistasolla.

Vastaa