info@carnivalnews.net

ALD:n rekisteröinneistä 25 % oli täyssähköautoja vuonna 2022

Vuosi 2022 oli käänteentekevä täyssähköautojen rekisteröinneissä. Sähkön hinta puhuttaa ja on heijastunut myös autovalintoihin, mutta siitä huolimatta ALD:n rekisteröimistä autoista jo neljännes on täyssähköautoja.

ALD:n myyntijohtaja Daniela Kalpalan mukaan moni on säikähtänyt kohonnutta sähkön hintaa ja saattaa tehdä nopeita muutoksia autovalintaan.

– Maltti on nyt valttia. Vaikka sähkön hinta onkin nyt korkealla, auton käyttövoimavalintaa tehdessä kannattaa miettiä hieman pidemmälle. Vertailua on hyvä tehdä eri käyttövoimien välillä niin, että pohtii omaa auton tarvettaan, sen käyttöä ja olosuhteita, joissa autoa käytetään pitkällä tähtäimellä. Näihin perusasioihin peilaten on järkevää valita auton käyttövoima.

Kalpalan mukaan täyssähköauto on autoilun kokonaiskustannukset huomioiden edelleen kilpailukykyinen vaihtoehto. – Päätöstä ei kannata tehdä pelkästään tämän päivän sähkön tai polttoainehinnan perusteella. Sähköauton latausinfrakin on kehittynyt viime vuosina aimo harppauksin. Sekään ei siis ole enää este täyssähköauton hankinnalle. 

Valinnat kohdistuvat yhä enemmän täyssähköautoihin 

Ladattavat hybridit ja sähköautot ovat tulleet jäädäkseen. Siitä kertovat niin rekisteröintitilastot kuin yrityspäättäjätutkimukset. ALD:n syksyllä julkaistussa yrityspäättäjätutkimuksessa yli 50 % päättäjistä kertoi suosivansa täyssähköautoja valinnoissaan. – Yhä useampi valinta on tänä vuonna meillä jo osunut ladattavaan hybridiin ja täyssähköautoon, mutta luvut eivät vielä täysin näy rekisteröintitilastoissa pitkien toimitusaikojen vuoksi. Merkittävä osa tänä vuonna valittujen täyssähköautojen toimituksista menee vuoteen 2023 tai jopa pidemmälle.

ALD:lla on onnistuttu Kalpalan mukaan ohjaamaan valintoja koko automarkkinaa paremmin. – Kun tarkastellaan polttoainejakaumaa ALD:n rekisteröityjen autojen tilastossa, olemme rekisteröineet lähes 25 % täyssähköautoja kuluvan vuoden aikana. Vastaava luku koko markkinassa on alle 18 %.

Mielenkiintoisen vuoden 2022 rekisteröintitilastoista tekee se, että kymmenen yritysauton kärjessä ei näy koko markkinassa vielä yhtään täyssähköautomerkkiä, mutta Polestar on noussut jo ALD:n kymmenen kärkeen. – Oma arvioni on, että ei mene pitkään, kun täyssähköautomerkkejä näkyy myös koko Suomen rekisteröintililastojen kärjessä, Kalpala ennustaa.

Vuoden suosituin yritysautomerkki oli Toyota

Perinteiset automerkit ja -mallit nousivat jälleen yritysautorekisteröintien kymmenen kärkeen. Toyota nousi yritysautojen suosituimmaksi merkiksi, Skoda toiseksi ja edellisen vuoden suosituin Volkswagen oli 2022 kolmanneksi suosituin merkki. Toyota Corolla kiilasi suosituimmaksi yritysautomalliksi Suomessa.  ALD:n suosituimpien automerkkien listan ykkösenä jatkoi Skoda ja kymmenen kärkeen nousi ensimmäistä kertaa myös täyssähköautomerkki Polestar. ALD:n yksityisleasingrekisteröinneissä kärkikolmikko oli BMW, Volvo ja Mini.

TOP 10 yritysautomerkit Suomessa 2022TOP 10 yritysautomallit Suomessa 2022
1TOYOTATOYOTA COROLLA
2SKODATOYOTA YARIS
3VOLKSWAGENSKODA OCTAVIA
4VOLVOVOLVO XC60
5BMWVOLVO V60
6MERCEDES-BENZTOYOTA RAV4
7KIASKODA ENYAQ
8AUDIBMW 3-SARJA
9OPELVOLVO XC40
10FORDBMW 5-SARJA

Sähköautoilu on tulevaisuuden tie

ALD:ssä on havaittu, että energiakriisin ja sähkön hinnan nousu ovat entisestään korostaneet asiantuntijuuden roolia yritysten suuntaan. Yhtiön asiakasvastaavat ovat Kalpalan mukaan konsultoineet kymmeniä yritysten autopolitiikkoja kuluneen vuoden aikana. – Yritykset ovat jo pitkään sähköistäneet autokantaansa ja panostaneet hiilidioksiditason alentamiseen. Täyssähkö ja ladattava hybridi ovat ALD:n markkinatutkimuksen mukaan kiinnostavimmat henkilöautojen käyttövoimat. Se näkyy myös muissa vuoden 2022 aikana tehdyissä markkinatutkimuksissa, joiden mukaan sekä yrityspäättäjiä, työsuhdeautoilijoita, että kuluttajia kiinnostavat yhä enemmän uudet käyttövoimat.  Ladattavat hybridit ja sähköautot ovat tulleet jäädäkseen ja tällä tiellä kannattaa pysyä omissa valinnoissaan.

Suomessa onkin Kalpalan mukaan onnistuttu viemään hienosti eteenpäin autoilun sähköistymistä lyhyessä ajassa. Pärjäämme hienosti myös kansainvälisissä vertailuissa.

ALD Automotive tarjoaa autokannan hallintaratkaisuja ja pitkäaikaisia leasingratkaisuja yrityksille yli 40 maassa. Kansainväliset ja paikalliset tiimimme tekevät jatkuvaa yhteistyötä luodakseen asiakkaiden tarpeita vastaavia räätälöityjä ratkaisuja. ALD Automotiven strategian keskiössä on asiakastyytyväisyys, ja yritys on luonut autokannan hallinnasta vastaaville henkilöille ja kuljettajille innovatiivisia työkaluja ja palveluja, jotka helpottavat jokapäiväisiä toimintoja ja vastaavat tuleviin haasteisiin. www.aldautomotive.com

Vastaa